A.BELOUSOVOVÁ: Lekári to prehnali a stratili podporu verejnosti

28.11.2011 Bratislava

Bratislava 27. novembra (TASR) - Aj keď bola akcia Lekárskeho odborového združenia (LOZ) zo začiatku opodstatnená a jednoznačným vinníkom eskalovania problémov bola vláda, v súčasnosti lekári, ktorým nestačí zvýšenie platov v priemere o tristo eur, stratili sympatie verejnosti. \"Prehnali to. Tristo eur je pre mnohých ľudí mesačný plat. Keď na to nepristúpili, stratili sympatie verejnosti, ktorá im dovtedy fandila,\" konštatovala pre TASR poslankyňa a zároveň predsedníčka strany Národ a spravodlivosť (NaS) Anna Belousovová.

Dodala, že v rokovaniach s LOZ zlyháva aj premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS). \"V piatok po skončení rokovania povedala, že strata vzťahu medzi lekárom a pacientom je jedným z najväčších problémov zdravotníctva. Ja si myslím, že jedným z najväčších problémov zdravotníctva je chaos, ktorý bol do neho cielene vnášaný už od deväťdesiatych rokov,\" vyhlásila Belousovová, podľa ktorého takýto zmätok umožňuje obohacovanie sa rôznych \"skupín a jednotlivcov\".

Za ďalší problém považuje aj množstvo nesprávnych rozhodnutí, \"ktoré len prehlbovali nedostatok financií v zdravotníctve\". Za chybu považuje napríklad založenie spoločnosti Veriteľ, ktorá mala na starosti oddlženie zdravotníctva. \"Spoločnosť Veriteľ podľa našich informácií dostala zo štátneho rozpočtu okolo 11 miliárd slovenských korún (365.133.108 eur),\" povedala. \"Veriteľ nakoniec toho až tak veľa neurobil, možno urobil veľmi bohatými mnohých, ktorí sa podieľali na službách pre túto spločnosť. Nakoniec Veriteľ nesplnil svoju úlohu a všetky zvyšné \'vymáhačky\'sa presunuli do Slovenskej konsolidačnej,\" dodala Belousovová s tým, že ona považuje túto spoločnosť za tunel na peniaze, ktoré dnes v zdravotnícve chýbajú.

Predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Marián Kollár dnes v diskusnej relácii TV Markíza Na telo upozornil, že neexistuje žiadny variant zabezpečenia zdravotnej starostlivosti bez 2000 lekárov, ktorí stále trvajú na svojich výpovediach.\"Ak bude núdzový stav vyhlásený, budeme na to aktuálne reagovať,\" doplnil Kollár bez toho, že by konkretizoval protiopatrenia LOZ.

Zároveň poprel vyhlásenia ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika (KDH), že LOZ žiadalo zabezpečiť peniaze pre lekárov napríklad spoplatnením prevozu sanitkou. Platiť by sa podľa Kollára malo \"len za zneužitie sanitky\", keďže podľa neho niektorí ľudia zneužívajú sanitky \"namiesto taxíkov\". Odmietol tiež, že vláda ponúka lekárom zvýšenie platov o 300 eur, podľa Kollára ide maximálne o 300 eur, pričom niektorých lekárov by sa takmer nedotklo.

Minister zdravotníctva SR Ivan Uhliarik však dnes prikázal riaditeľom nemocníc zvýšiť plat všetkých lekárov v budúcom roku v priemere o 300 eur. Príkaz šéfa rezortu začalo ministerstvo zdravotníctva od dnešného dňa posielať do všetkých nemocníc, ktorých je zriaďovateľom, na základe memoranda podpísaného premiérkou Ivetou Radičovou.

\"Zároveň minister zdravotníctva vydal príkaz, aby v pondelok (28. 11.) v dopoludňajších hodinách riaditelia nemocníc dali každému lekárovi dodatok k pracovnej zmluve, ktorý im zvýšenie platov garantuje,\" dodala hovorkyňa rezortu zdravotníctva Katarína Zollerová.

V závislosti od toho, koľko lekárov v pondelok prijme zvýšenie platu a stiahne výpoveď, bude podľa Zollerovej ministerstvo rozhodovať o prispôsobení konkrétnych opatrení v nemocniciach. \"Prípadne bude vláda rozhodovať o vyhlásení núdzového stavu,\" uviedla.
 

Vyberte región